Mietityttääkö työsuhdepyörä? Työsuhdepyöräetu on herättänyt sekä suurta kiinnostusta että rutkasti kysymyksiä. Lue sivuiltamme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin työsuhdepyöriin ja pyöräetuun liittyen.
1. Mikä on työsuhdepyörä?
Työsuhdepyörä on työnantajan hankkima polkupyörä tai sähköpyörä, jonka työntekijä saa käyttöönsä. Työntekijä ei omista työsuhdepyöräänsä. Työsuhdepyörä on 1.1.2021 alkaen verovapaa luontoisetu.
2. Kuinka työsuhdepyörä hankitaan?
Työnantaja voi hankkia pyörän suoraan omakseen tai huollot ja vakuutuksen sisältävällä leasing-sopimuksella.
Työntekijä voi valita työsuhdepyöriä tarjoavan yrityksen valikoimasta haluamansa pyörän ja varusteet, minkä jälkeen työnantaja hankkii pyörän. Työnantaja voi myös valita etukäteen sen yrityksen, jonka valikoimasta pyörä hankitaan.
3. Kuka työsuhdepyörän maksaa?
Työsuhdepyörän hankinnasta vastaa työnantaja. Työsuhdepyörä voidaan tarjota työntekijälle palkanpäällisenä etuna, jolloin verovapauden ansiosta siitä ei aiheudu työntekijälle kustannuksia. Työsuhdepyörän kulut voidaan myös vähentää työntekijän palkasta, jolloin työntekijä maksaa pyörän itse.
4. Mitä työsuhdepyörä maksaa?
Hintaa työsuhdepyörälle ei ole määritelty. Työantajan omistaman pyörän ja sen vuotuisten kulujen summa jaetaan oletetuilla käyttövuosilla, esim. viidellä vuodella. Näin saadaan edun vuosittainen arvo. Leasing-sopimuksella hankitun pyörän edun arvo on ainoastaan sopimuksen kuukausihinta. Jotta työsuhdepyörä on verovapaa, pyörän kustannukset voivat kuitenkin olla enintään 100 euroa /kk (1200 euroa /v).*
Osana palkkaa pyöräetu laskee bruttotuloja pyöräedun verran, mutta työntekijä säästää veroissa. TyEL-maksut täytyy kuitenkin maksaa, jos etu tarjotaan palkan osana. Palkanpäällisenä etuna tarjottaessa pyöräedusta ei aiheudu palkan sivukuluja työnantajan maksettavaksi. Työnantaja voi vähentää kulut yhteisöverotuksessa.
5. Miksi hankkia työsuhdepyörä?
- Pyöräetua hyödyntämällä uuden sähköpyörän hankkiminen on työntekijälle selvästi edullisempaa.
- Säännöllinen pyöräily edistää työssä jaksamista ja vähentää sairaspoissaoloja.
- Etu lisää työpaikan houkuttelevuutta.
- Työmatkapyöräily säästää pysäköintikuluissa.
6. Minkälaisen pyörän työsuhdepyöräksi voi hankkia ja missä sitä saa käyttää?
Työsuhdepyörä voi olla sähköavusteinen polkupyörä (teho enintään 250W).
Työsuhdepyörä voi olla myös harrastuskäyttöön suunniteltu pyörämalli, kuten maastopyörä, maantiepyörä tai fatbike. Työsuhdepyörällä saa työmatkojen lisäksi ajaa vapaa-ajalla.
7. Mitä varusteita työsuhdepyörään saa?
Pyöräedun arvoon sisältyy pyörän kiinteät varusteet, kuten nastarenkaat, runkolukko, lokasuojat, tavarateline yms. sekä lisäksi pyörän huoltokulut ja vakuutukset. Myös pyöräilykypärä luetaan pyöräedun piiriin.
8. Miten työsuhdepyörän huolto toimii?
FitNord pyörien huollosta vastaa maanlaajuinen kokenut huoltoverkosto
yli 30 yhteistyötoimipisteessä.
9. Mitä sitten, kun leasing-sopimus päättyy?
Leasing-sopimuksen päätyttyä työsuhdepyörä on mahdollista lunastaa omaksi. Työntekijä ja työnantaja voivat keskenään sopia, lunastaako työntekijä vai yritys pyörän leasingsopimuksen päättyessä vai palautuuko pyörä Kuntokaupalle.
10. Mitä jos työsuhde loppuu kesken leasing-sopimuskauden?
Jos työntekijän työsuhde päättyy kesken leasing-sopimuksen, sopimus voidaan siirtää yrityksen sisällä toiselle työntekijälle. Sopimuskauden loput kuukausimaksut voi myös maksaa pois, jolloin sopimus päättyy.
* Verovapaata polkupyöräetua voidaan käyttää myös huippulaadukkaisiin sähköpyöriin, sillä edun arvo verotuksessa lasketaan jakamalla sähköpyörän hankintahinta oletetuilla käyttövuosilla. Näin ollen esimerkiksi 3600 euron hankintahinta voidaan jakaa kolmelle käyttövuodelle, jolloin saadaan 1200 euron vuosittainen etu. Työnantaja voi tarjota edun myös osittain, esimerkiksi 800 € asti vuodessa, jolloin työntekijä maksaa loput arvokkaammasta sähköpyörästä.
HUOM! Pyöräedun verovapaa määrä vaikuttaa työsuhdematkalipun verovapaaseen määrään. Työsuhdematkalipun ja polkupyöräedun verovapaa enimmäismäärä voi olla yhteensä 3 400 euroa.