Frisbeegolfkiekon valintaopas

Frisbeegolfkiekon valintaopas
Frisbeegolfkiekon valintaopas

ARVOSTELUT : Frisbeegolfkiekon valintaopas

4.5 / 5
4,5
4 arvostelua kategoriassa frisbeegolfkiekon valintaopas
Frisbeegolfin suosio on noussut viimeisen muutaman vuoden aikana huikean paljon. Laji on mukavan rentoa ja hauskaa ulkoilmaliikuntaa sekä ryhmässä että yksin. Aloittaminen on helppoa: ratoja löytyy Suomessa jo lähes kaikkialta ja kiekkoja on tarjolla paljon erilaisia. Vaikka heiton pituus ja tarkkuus riippuu heittäjästä, on myös frisbeegolf osittain välineurheilua. Itselle sopivilla välineillä pelikokemus muuttuu huomattavasti nautinnollisemmaksi ja lopputulos paremmaksi. Ennen aloittamista kannattaa perehtyä muutamiin perusasioihin kiekon hankinnassa, jotta homma lähtisi heti rullaamaan mahdollisimman mukavasti.  

Mitä frisbeegolfkiekon valinnassa tulee huomioida?

Kiekon malli

Eniten kiekon lentoon vaikuttava tekijä on sen muoto. Malliltaan erilaiset eli eri muotoiset kiekot voidaan jaotella kolmeen pääryhmään, jotka ovat putterit, lähestymiskiekot ja draiverit.  

Putterit ovat vakaalentoisia, pyöreäreunaisia ja hyvin käteen sopivia kiekkoja. Ne ovat kiekoista lyhytlentoisimpia, mutta hyvin hallittavia ja tarkimpia. Putteri otetaan käyttöön viimeistään siinä vaiheessa, kun kiekko on tarkoitus saada jäämään koriin. Myös lähestymisheitot ja lyhyempien väylien avausheitot ovat mahdollisia putterilla taitotasosta riippuen. Kaikista kiekkomalleista puttereissa on korkein reuna, jolloin väline jää mahdollisimman lähelle putoamiskohtaa eikä ota pitkiä pomppuja.  

Lähestymiskiekot ovat puttereita hieman litteämpiä ja teräväreunaisempia, jonka myötä ne lentävät myös pidemmälle ja nopeammin. Lähestymiskiekot ovat hyviä yleispelivälineitä erityisesti aloittelijoille sillä ne lentävät pidemmälle kuin putterit, mutta ovat helpommin hallittavia kuin draiverit.  

Draiverit ovat kiekoista matalimpia ja teräväreunaisempia, jolloin niillä on mahdollista heittää huomattavasti pidemmälle kuin puttereilla. Mitä suurempi draiverin ilmoitettu nopeus on, sitä vaikeampi sitä on yleensä hallita. Draiveri voi ottaa pelialustasta riippuen (esim. lyhyt nurmi) pitkänkin pompun poispäin osumakohdastaan. Heikomman tarkkuuden ja lennon hallittavuuden takia draiveria voi olla fiksumpaa käyttää pitkillä väylillä, joissa on pienempi riski päätyä ulos väylältä.  

Kiekon materiaali, eli valmistuksessa käytetty muovi

Muovin laatu vaikuttaa kiekon kestävyyteen ja muovin kuluessa käytössä myös sen lento-ominaisuuksiin. Eri valmistajilla on yleensä omat muovilaatunsa, mutta pääsääntöisesti kalliissa kiekossa on laadultaan hyvä muovi, joka kestää käytössä pidempään. Edullinen muovi on usein laadukkaita muoveja pehmeämpää ja sen kuluessa kiekon lento muuttuu alivakaammaksi. Pehmeämpi muoviseos voi kuitenkin tarjota puttaamiseen miellyttävämmän tuntuman kuin kova muovi. Erityisesti puttereiden kohdalla muovin laatu on jossain määrin myös makukysymys. Draiverilla heitettäessä kiekon lähtönopeus on suurempi, jolloin osumat ovat voimakkaampia ja halpa muovi kuluu nopeasti. Näin ollen draivereiden kohdalla kannattaa suosia laadukkaita muoviseoksia.  

Kiekon paino

Kiekon paino vaikuttaa merkittävästi sen lentoon. Normaalien frisbeekiekkojen paino vaihtelee n. 150–180 gramman välillä. Suurpiirteisesti voidaan sanoa, että kevyemmät (150–169 g) kiekot sopivat paremmin aloittelijoille ja nuoremmille pelaajille. Kevyt kiekko vaatii pienemmän lähtönopeuden, jolloin aloittelijan ei tarvitse heittää niitä täysillä ja heitto pysyy hallittuna ja tarkempana. Kun kokemuksen myötä heitetyn välineen lähtönopeus kasvaa, kevyt kiekko alkaa käyttäytyä alivakaammin ja kääntyy helpommin yli. Tällöin pelin tarkkuus kärsii ja kannattaa siirtyä painavampiin sekä vakaampiin kiekkoihin.  

Kiekon ominaisuudet

Kiekon lento-ominaisuudet ilmaistaan yleensä neljällä eri lentonumerolla, jotka ovat usealla valmistajalla esillä kiekossa. Lentonumerot ilmaistaan seuraavassa järjestyksessä:  
  1. Nopeus (Speed)   
  2. Liito (Glide)
  3. Vakaus (Turn)
  4. Feidi (Fade)
Huom! Lento-ominaisuudet ovat valmistajan itse arvioimia ja suuntaa antavia, jolloin samoilla lentonumeroilla arvotetut eri merkkiset kiekot voivat lentää eri tavalla.  

Nopeus (Speed)

Frisbeegolf-kiekkojen nopeutta kuvataan asteikolla 1–14. Kiekot luokitellaan yleensä nopeuden puolesta seuraavasti:  
  • Putterit (Putt, approach) 1–3
  • Lähestymiskiekot (Midrange) 4–5
  • Väylädraiverit (Fairway driver) 6–8
  • Pitkän matkan draiverit (Distance driver) 9–14
Nopeus kuvastaa kiekon virtaviivaisuutta eli isomman nopeuden omaavissa kiekoissa on pienempi ilmanvastus. Mitä suurempi ilmoitettu nopeus on, sitä pidempiin heittoihin kiekko on tarkoitettu. Suuren nopeuden kiekkoa tulee kuitenkin heittää huomattavasti kovempaa kuin hitaampaa, jotta se käyttäytyy halutulla tavalla. Aloittelijan on siis järkevää käyttää pidempiin heittoihin alivakaata väylädraiveria, jolloin ei tarvita kovaa lähtönopeutta pidemmän heiton saavuttamiseen.

Liito (Glide)

Liito kuvastaa kiekon kykyä pysyä ilmassa ilmoitetulla nopeudella. Liito ilmoitetaan asteikolla 1–7. Mitä suurempi liito on, sitä pidempään kiekko pysyy ilmassa ja heiton pitäisi olla pidempi. Aloittelijan kannattaa valita kiekko, jossa liito on mahdollisimman suuri.

Vakaus (Turn)

Vakaus kuvaa kiekon käyttäytymistä lennon alkuvaiheessa. Vakaus ilmoitetaan asteikolla +1 – (-5). Oikean käden rystyheitossa kiekko pyrkii alkuilmalennon aikana kääntymään oikealle. Mitä pienempi kiekon vakaus on, sitä enemmän tapahtuu oikealle kääntymistä. Kun vakausluku on negatiivinen, kiekko on alivakaa. Aloittelevan heittäjän kannattaa suosia alivakaita kiekkoja, sillä ne eivät vaadi yhtä suurta nopeutta heittoon lentääkseen suoraan ja pitkälle. 

Vakausluvun 0 kiekot lentävät alkumatkan suoraan eivätkä kallistu heiton alussa oikealle juuri ollenkaan. Mikäli vakaus on 1, kiekko on ylivakaa ja pyrkii feidaamaan eli kääntymään vasemmalle heiton alusta asti. Kokeneemmat, hyvän tekniikan omaavat pelaavat, jotka pystyvät tuottamaan välineelle kovemman lentonopeuden suosivat usein vakaampia kiekkoja niiden varmuuden ja hyvin ennustettavan lentoradan takia. Vakaat ja ylivakaat kiekot ovat myös varmempia tuulisella kelillä, varsinkin vastatuuleen heitettäessä.

Kiekon vakauteen vaikuttavat erityisesti sen paino sekä muovin kuluminen. Mitä kevyempi kiekko on, sitä alivakaammin se käyttäytyy eli pyrkii kaartumaan oikealle alkulennon aikana. Vakaaksi ilmoitettu kiekko ei pitkään käytettynä ja useiden osumien jälkeen ole yhtä vakaa kuin uutena. Tämä kannattaa huomioida muovilaatua valittaessa.

Feidi (Fade)

Feidi kuvaa kiekon loppukääntöä eli kuinka paljon kiekko kaartaa loppulennon aikana vasemmalle (oikean käden rystyheitto). Feidia kuvataan numeroilla 0-5. Mitä suurempi luku on, sitä rajumpi on vasemmalle kaartuminen heiton lopussa. Pienemmän feidin kiekot sopivat paremmin aloittelijoille. Feidi vaihtelee myös jonkin verran kiekkotyypistä riippuen. Erityisesti puttereissa ja usein midareissa se on lähellä nollaa, kun taas pitkän matkan draivereissa se on suurempi. Suuren feidin omaavat kiekot sopivat hyvin vastatuuleen heitettäessä.  

Olosuhteiden vaikutus

Olosuhteilla on myös jossain määrin vaikutusta siihen mitä kiekkoa kannattaa käyttää. Vastatuulessa suositaan usein ylivakaita ja vakaita kiekkoja (suurempi vakaus ja feidi) paremman hallittavuuden takia. Myötätuuli taas tekee kiekon lennosta enemmän ylivakaan, jolloin erityisesti pitkiä heittoja varten kannattaa suosia alivakaampaa ja kevyttä välinettä. Vesisateeseen ja kylmään ilmaan voi varautua valitsemalla mahdollisimman pitävän muovin, jolloin vähennetään peliä ikävästi haittaavia kiekon lipsahduksia ratkaisevalla hetkellä heitossa.

Kuntokaupan laajasta frisbeegolfkiekkovalikoimasta löydät putterit, draiverit ja lähestymiskiekot eri ominaisuuksilla. Tutustu valikoimaan ja tilaa!

Järjestys: