Juoksumaton valintaopas

ARVOSTELUT : Juoksumaton valintaopas

4.6 / 5
4,6
488 arvostelua kategoriassa juoksumaton valintaopas

Näin valitset sopivan juoksumaton


Kenelle juoksumatto sopii?

Juoksumattoharjoittelu sopii lähes kaikille: aktiiviliikkujille, satunnaisesti kuntoileville, painonpudotusta haluaville, lämmittelijöille sekä monille muille. Juoksumatto on loistava kuntoilulaite miltei kaikille kuntoilijoille kuntotasosta, koosta tai iästä riippumatta.

Minkälaiseen käyttöön olet juoksumattoa hankkimassa?

Ennen juoksumaton hankintaa on tärkeää miettiä sen käyttötarkoitus. Juoksumattoja on saatavilla useita erilaisia, ja ne sopivat aktiiviseen juoksuun, kävelyyn, hölkkään, yhteisö- ja ammattikäyttöön.

  • Aktiivinen juoksuharjoittelu vaatii tehokkaan moottorin, tukevan rungon ja leveän juoksualustan.
  • Kävelyyn sopiva juoksumatto tarvitsee myös tehokkaan moottorin sekä helppokäyttöiset toiminnot.
  • Hölkkäilyyn soveltuvat usein edullisemmatkin mallit.

Mitä ominaisuuksia hyvässä juoksumatossa tulisi olla?

Moottorin teho

Juoksumaton moottorin teho on tärkeä ominaisuus. Perustason kotikuntoiluun riittää DC-moottori, mutta vaativampaan käyttöön suositellaan AC-moottoria. Moottorin jatkuvan tehon tulisi olla vähintään 1-3 hevosvoimaa. Pitkäkestoiseen kävelyyn ja koviin juoksunopeuksiin tarvitaan tehokkaampi moottori, vähintään 2,25 hv. On tärkeää selvittää laitteen todellinen jatkuva teho, sillä valmistajien ilmoitustavat voivat olla harhaanjohtavia.
 

Laitteen runko ja kokoontaitettavuus

Juoksumaton valinnassa kannattaa huomioida laitteen koko ja rungon paino. Kokoontaitettavat mallit helpottavat säilytystä. Rungon paino on usein yhteydessä laitteen tukevuuteen. Yli 100 kg painavat juoksumatot ovat yleensä erittäin jykeviä. Poikkeuksiakin löytyy, kuten FitNord Sprint 100 -juoksumatto, joka on  joka on kevyt mutta silti tukeva.

Alusta, matto ja iskunvaimennus

Juoksumaton alusta voi olla materiaalia, joka vaihtelee puusta muoviin. Kimmoisa alusta ja hyvä iskunvaimennus tekevät juoksusta miellyttävämpää. Pehmeämpi alusta sopii nivelvaivaisille. Huonoissa matoissa iskunvaimennus voi olla epätasainen. Sekä alusta että matto kuluvat käytössä ja ne pitää vaihtaa. Maton paksuus vaikuttaa sen kestävyyteen. Pehmeä iskunvaimennus sopii niille, jotka haluavat vähentää tärähdyksiä. Kova alusta taas antaa paremman tuntuman ja tasapainon.

Juoksupinta-ala

Juoksupinta-ala riippuu alustan ja maton koosta. Suuri juoksupinta-ala sopii säännölliseen ja kovatehoiseen harjoitteluun. Pienissä juoksumatoissa ala on noin 45 cm x 135 cm, kun taas suurissa se voi olla jopa 55 cm x 155 cm. Satunnaiselle hölkkääjälle pienempikin ala voi riittää, mutta juoksijan koko ja juoksutekniikka vaikuttavat myös sopivan koon valintaan

Hallintapaneeli

Hallintapaneelin tulisi olla selkeä ja helppokäyttöinen. Näytön ominaisuudet vaihtelevat hintaluokan mukaan.

Nopeus ja kaltevuuskulma

Juoksumaton nopeuden säätöalue on yleensä 0,5-22 km/h. Edullisissa malleissa maksiminopeus on usein alle 20 km/h. Valitse matto, jonka nopeus riittää omiin tarpeisiisi. Useimmissa matoissa on myös säädettävä kaltevuuskulma, joka mahdollistaa mäkiharjoittelun. Joissakin malleissa on pikanäppäimet nopeuden ja kaltevuuden säätöön.
 

Harjoitusohjelmat ja sovellukset

Valmiiden harjoitusohjelmien määrä vaihtelee hintaluokan mukaan. Kalliimmissa malleissa voi olla kymmeniä ohjelmia ja mahdollisuus tallentaa omia. Joissakin uusimmissa matoissa on myös sovellusten käyttömahdollisuus tabletin kautta, mutta yhteensopivuusongelmia voi esiintyä edullisemmissa malleissa.
 

Sykemittaus ja sykeohjaus

Useimmissa juoksumatoissa on käsikahvoissa sykemittaus, mutta se ei ole kovin luotettava. Sykevyö on parempi vaihtoehto sykkeen seurantaan. Digitaalinen sykevyö antaa tarkempaa tietoa. Joissakin matoissa on sykeohjaustoiminto, joka säätää vastusta sykkeen mukaan.
 

Huolto ja takuu

Useimmat juoksumatot tarvitsevat säännöllistä voitelua, mutta saatavilla on myös kestovahattuja malleja. Kestovahattu matto on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät halua käyttää aikaa voiteluun. Kestovahatut matot ovat yleensä hieman kalliimpia. Juoksumattojen takuuajat vaihtelevat 1-2 vuoden välillä. On tärkeää varmistaa takuuhuollon saatavuus. Kaikki juoksumatot tulee kytkeä maadoitettuun pistorasiaan. Edullisimmillaan kestovahattu matto löytyy FitNord Sprint 500 -juoksumatosta.
 

Juoksumatot yhteisö- ja ammattikäyttöön

Yhteisö- ja yrityskäyttö

Yhteisökäyttö tarkoittaa rajattua ja maksutonta käyttöä, kuten pienen kunnan kuntosalilla. Ammattikäyttö on maksullista ja voi olla valvottua, kuten fysioterapiassa. Yhteisökäyttöön suositellaan tehokasta ja kestovahattua juoksumattoa, jolla on takuu ja huoltosopimus. Esimerkkejä sopivista malleista ovat FitNord Sprint 500 ja 1000.

Ammattikäyttö tai erittäin korkean käyttöasteen yhteisökäyttö

Ammattikäytöstä puhutaan juoksumaton kohdalla silloin, kun laitetta käytetään kaupallisella kuntosalilla. Korkean käyttöasteen yhteisökäyttö tarkoittaa esim. varuskuntia tai muutoin todella kovaa yhteisökäyttöä.

Kaupallisille kuntosaleille ja erittäin korkean käyttöasteen yhteisösaleille suosittelemme FitNord Diamond Dash -juoksumattoa, jossa on 24 kk takuu myös ammattikäytössä.