Melonta tavallaan jakaantuu kahteen luokkaan sen mukaan, miten kulkuneuvoa melotaan. Kajakin sisällä tai päällä istutaan jalat suhteellisen ojennetussa asennossa melojan edessä, ja melonta tapahtuu kaksilapaisella melalla eli kajakkimelalla kajakin kummaltakin puolelta. Meloja ei tavallisesti tee peräkkäisiä vetoja yhdeltä puolelta kajakkia ja vaihda sitten toiselle, vaan meloo kummaltakin puolelta vuorotellen rytmikkäällä ja pyörivällä vartalon liikkeellä. Kajakkien alkuperä on arktisen Pohjois-Amerikan ja Grönlannin alkuperäiskansojen vesikulkuneuvoissa, sana ”kajakki” periytyy heidän kielestään.
Kanootti on tavallisesti muodoltaan enemmän tai vähemmän kajakkia korkeampi ja ylhäältä avoin. Sitä melotaan yksilapaisella melalla eli kanoottimelalla vuorotellen eri puolilta kanoottia, mutta vain yhdeltä puolelta kerrallaan. Kanootissa on yleensä jonkinlainen istuin, joka nostaa melojaa korkeammalle kanootin rungossa kuin kajakin istuin kajakilla melovaa. Näin kanootissa istutaan tavallisesti jalat polvista alaspäin taivutettuna, hieman kuin tuolilla tai jakkaralla. Kanootteja ovat tehneet ja käyttäneet useat eri alkuperäiskansat eri puolilla Maapalloa, tunnetuimmin kenties Pohjois-Amerikan metsäseuduilla. Siitä juontuu nimitys ”intiaanikanootti”.
Melontaa molemmilla tavoilla
Viime aikojen materiaalitekniikka on tavallaan hämärtänyt jakoa kajakkeihin ja kanootteihin – markkinoille on tullut vesikulkuneuvoja, joita voi meloa molemmilla tavoilla. Ilmatäytteiset kajakit ovat monen mielestä yksi tällainen luokka, monia niistä voi halutessaan meloa myös yhdeltä puolelta ja yksilapaisella melalla. Kanoottimelat on kuitenkin yleensä valmistettu kanoottien korkeampaa istuma-asentoa ajatellen, joten ne ovat turhan pitkiä.
Yleisesti ottaen kajakki liikkuu vedessä pienemmällä vastuksella sekä nopeammin ja ketterämmin kuin kanootti, kun taas kanootti tarjoaa enemmän sivuttaisvakautta ja ennen kaikkea pakkaustilaa sekä kuljetuskykyä. Ylhäältä avoimeen runkoon on helppo kuormata tavaraa, samoin istuutua rungon yläosan istuimille.
Ilmatäytteiset kajakit ovat tavallisesti nekin ylhäältä avoimia, joten niiden kuormaaminen ja niihin istuutuminen on helppoa. Monien mielestä kanootti-istuimen tarjoama korkea istuma-asento on luontevampi, mutta toisaalta se nostaa aluksen painopistettä ylemmäs. Varsinkin koskireiteillä se vaikeuttaa käsiteltävyyttä.