Näin valitset juuri sinulle sopivat käsipainot
Käsipainot ovat erittäin monipuolisia kuntoiluvälineitä, ja monelta löytyykin niitä kotoa ainakin yksi pari. Niillä voi tehdä lukemattomia harjoitteita niin ylävartalolle, keskivartalolle kuin jaloillekin ja erityisesti aloittelijoille käsipainot ovat täydellinen valinta lihaskuntoharjoitteluun. Käsipainot kuuluvat ns. vapaisiin painoihin, ja niillä harjoittelu vahvistaa monipuolisesti kaikkien kehon osien yhteistoimintaa ja tukilihaksia.
Mitä kannattaa ottaa huomioon käsipainoja hankkiessa?
Käsipainotyypit
Kiinteät käsipainot ovat nimensä mukaisesti pareittain myytäviä käsipainoja, joissa koko käsipaino tulee yhtenä kappaleena ilman irroitettavia osia. Tyypillisesti kiinteitä painoja löytyy kilon välein 1-10 kg, ja tästä painavammat 2,5 kg välein aina jopa 70 kg asti. Kiinteitä käsipainoja myydään kaikenlaisiin käyttökohteisiin, ja niiden etuna on edottomasti helppous ja nopeus. Painoja ei tarvitse säätää, vaan ne ovat suoraan käyttövalmiit. Kääntöpuolena kiinteitä käsipainoja täytyy yleensä olla useampi pari erilaisiin liikkeisiin, mikä tietenkin nostaa hankinnan hintaa ja tilantarvetta. Kiinteitä käsipainoja löytyy
vinyylipäällysteisinä,
kumisina,
PU-päällysteisinä ja
kromisina.
Säädettävät käsipainot
koostuvat käsipainotangosta, lukoista ja erillisistä painolevyistä. Osia myydään erikseen 30 mm sekä 50 mm koossa, ja levypainoja voi ostaa tarpeen mukaan lisää. Säädettävien käsipainojen etuna on kustannustehokkuus ja tilan säästö - muutamalla levypainoparilla voi säätää painoa muutamasta kilosta jopa useaan kymmeneen kiloon
. Lisäksi samoja levypainoja voi käyttää myös erilaisissa tangoissa, kuten kulmatangossa ja pitkässä levytangossa.
Tästä pääset tutustumaan säädettäviin käsipainoihin.
Säädettävissä käsipainoissa on erilaisia lukitussysteemejä. 30 mm painoista löytyy kierrelukot ja jousilukot; kierrelukot ovat erittäin järeät, mutta saattavat löystyessään aiheuttaa painojen helinää erityisesti pinnoittamattomilla valurautaisilla painoilla. Jousilukot ovat helpot ja nopeat, mutta mikäli treenissä on suurilla painoilla tehtäviä liikkeitä joissa painoa roikotetaan pystysuorassa, kierrelukko on varmempi valinta. 50 mm painoissa käytetään samanlaisia lukkoja kuin olympia-levypainotangoissa, joten valinnanvaraa on runsaasti.
Käsipainojen käyttökohde
Käsipainot kotikäyttöön
Kotikäyttöön sopivat kaikenlaiset käsipainot, joten valintaa ohjaa yleensä budjetti, omat mieltymykset ja kotoa löytyvät tilat. Kevyempään treeniin ja jumppailuun sopivat erinomaisesti erilaiset vinyylipäällysteiset ja värikoodatut
aerobic-käsipainot, joita löytyy yleensä 1-5 kg väliltä. Perustreenaajalle mainio budjettiratkaisu on säädettävät käsipainot, ja tositreenaajan kannattaa harkita esimerkiksi
Hex-käsipainoja, joita saa melko edulliseen hintaan jopa 70 kiloon asti.
Käsipainot yhteisökäyttöön
Yhteisökäytössä, esimerkiksi yrityksen tai urheiluseuran kuntosalilla kävijoitä ja tämän myötä erilaisia tarpeita on kotikäyttöä enemmän. Käyttäjäkunnasta riippuen painoja on hyvä olla useassa eri koossa, ja epäjärjestyksen ehkäisemiseksi kiinteät käsipainot telineineen ovat säädettäviä painoja parempi valinta. Hex-käsipainot ovat suosittuja yhteisökäytön käsipainoja ja
kromiset sekä
PU-käsipainot ovat vaikkakin hintavia, myös lähes ikuisia.
Käsipainot kaupalliseen käyttöön
Kaupallisen kuntosalin kannattaa panostaa laadukkaisiin ja kestäviin
ammattikäytön käsipainosarjoihin. Painojen käyttöaste on yleensä hyvin korkea, ja käyttö voi olla rajuakin sisältäen esimerkiksi maahan tiputtelua. Pienempiä 1-10 kg käsipainoja on hyvä löytyä yksi kokonainen sarja: kuntosalin puolella kromiset käsipainot ovat järkevä valinta, ja jumppasalin puolella värikkäät aerobic-käsipainot piristävät treenejä ja nopeuttavat oikean painon löytämistä. Painavampiin vaihtoehtoihin suositellaan esimerkiksi PU-käsipainoja, joissa on erittäin kestävä ja jälkiä jättämätön pinta. PU-painot ovat myös hajuttomat, mikä lisää kuntosalin viihtyyvyttä.
Käsipainojen materiaali
Käytännössä kaikki käsipainot ovat sisukseltaan rautaa tai terästä, jonka määrä on suoraan verrannollinen painoon. Käsipainojen pinnoitteessa on kuitenkin runsaasti eroja, ja erilaisilla pinnoitteilla on omat etunsa.
Vinyylipäällystettä käytetään yleensä pienemmissä painoissa, kuten aerobic-käsipainoissa. Se mahdollistaa erilaiset värit, jotka kertovat esimerkiksi jumppatunneilla heti minkä painoinen käsipaino on kyseessä.
Vinyylipäällysteiset käsipainot ovat kahvaa myöten kokonaan päällystettyjä, joten ne ovat usein kauniin näköisiä ja helppoja puhdistaa. Ne eivät myöskään naarmuta lattiaa kovinkaan helposti.
Kumipäällysteiset käsipainot, esimerkiksi
hex-käsipainot ovat pinnaltaan kestävämpiä kuin vinyyliset ja kumia käytetäänkin yleensä käsipainosarjoissa, joissa on hyvin painaviakin vaihtoehtoja. Uusissa kumisissa painoissa on kumin haju, joten pienessä tilassa ne eivät ole välttämättä herkkänenäisille ensimmäinen vaihtoehto. Kumipäällyste on jonkin verran joustavaa, joten se on lattian kannalta melko turvallinen vaihtoehto.
Valurautaisissa käsipainoissa (kuten säädettävät käsipainot) ei yleensä ole muuta pinnoitetta kuin maali. Näiden painojen alla onkin suositeltavaa olla erillinen alusta, jotta ne eivät kolahtele äänekkäästi maahan ja vaurioita lattiaa.
PU-päällysteen nimi on lyhenne polyuretaanista.
PU-päällyste on erittäin kestävää, täysin hajutonta ja melko kimmoisaa. Se ei jätä jälkiä lattiaan tai muuhun irtaimistoon, ja äänenvaimennuksen sekä hajuttomuuden vuoksi lähes kaikki ammattikäytön suuremmat käsipainot ovat polyuretaanilla päällystettyjä.
Kromi päällysteenä on niin ikään erittäin kestävää, erityisesti kovakromi, joka on käytännössä ikuinen.
Kromiset käsipainot ovat täyttä metallia, joten irtaimiston turvallisuuden kannalta niitä löytyy harvoin yli 10 kg painoisina. Ammattikäytön käsipainosarjoista löytyy lähes aina 1-10 kg kromisarja, joka on tyylikäs ja kestävä sijoitus salille kuin salille.
Käsipainojen säilytys
Käsipainoille on käytännöllisyyden kannalta hyvä hankkia erillinen säilytysratkaisu. Muutama pari on helppo säilyttää lattiallakin, mutta siivouksen kannalta on helpompaa, jos kaikki ylimääräiset tavarat ovat poissa lattialta lojumasta.
Käsipainotelineitä löytyy monenlaisia. 1-10 kg käsipainosarjoille on olemassa omat pystytelineensä, jotka vievät vain vähän lattiapinta-alaa, vaikkka painoja on määrällisesti paljon. Suuremmille käsipainoille myydään erikseen käsipainotelineitä, joissa on yleensä kaksi tai kolme tasoa. Telineissä voi säilyttää tietenkin myös muita kuntoiluvälineitä, esimerkiksi isompia kahvakuulia ja kuminauhoja.
Kotikäytössä, jossa tarvitaan säilytysratkaisu vain muutamalle painolle tai säädettävien käsipainojen osille, voi toimia hyvin myös
jumppamatto,
kumimatto tai muu lattiaa suojaava alusta.