Miten valita oikea padelmaila?
ARVOSTELUT : Miten valita oikea padelmaila?
Padelmailan valinta voi olla haastavaa, sillä markkinoilla on useita eri vaihtoehtoja ja oman valitseminen suuresta massasta voi tuntua vaikealta. Mailaa valittaessa tärkeintä on, että se sopii omaan taitotasoon ja taitojen kehittyessä omaan pelityyliin. Monilla pelaajilla on mailalle erilaisia vaatimuksia riippuen omista mieltymyksistä, mutta on olemassa suosituksia, jotka helpottavat valinnantekoa. Lue valintaan vaikuttavat asiat tästä oppaasta.
Miten valita padelmaila?
Padelmailat voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: timantinmuotoisiin, pyöreänmuotoisiin ja pisaranmuotoisiin. Ne eroavat toisistaan mailan pään muodon suhteen, jolloin mailan tasapaino on eri ja lyöntikohta vaihtelee. Padelmaila koostuu komposiittimateriaalista, ja sen ydin on valmistettu tavallisesti vaahtomuovista tai EVA-kumista. EVA-kumi on materiaalina kovempaa ja tarjoaa enemmän hallintaa, mutta vähemmän voimaa. Se on vähemmän anteeksiantava huonon osuman suhteen, joten pelaajan tekniikan täytyy olla hyvä saadakseen siitä kaiken irti. Toisaalta vaahtomuovi on pehmeää ja tarjoaa lisävoimaa, mutta vähemmän hallintaa. Nykyisin monet mailavalmistajat käyttävät mailan ytimessä molempia materiaaleja, jotta ominaisuudet saadaan yhdistettyä paremmin yhteen mailaan.
Padelmailoja valmistetaan yleisesti ottaen kahdesta eri materiaalista: hiili- ja lasikuidusta. Lasikuitu on usein edullisempi ja aloittelijaystävällisempi vaihtoehto. Hiilikuitumailat ovat hinnaltaan usein kalliimpia, mutta tarjoavat laadukkaammat ominaisuudet. Lasikuitu on hiilikuitua joustavampaa materiaalia, ja pinta on pääsääntöisesti kestävämpi kuin hiilikuitupinta. Sileämpi pinta on parempi valinta aloittelijalle, koska tekniikka ja pallotuntuma ovat vielä harjoitteluvaiheessa. Kokemuksen kasvaessa on ajankohtaista miettiä karheapintaisen mailaan vaihtamista.
Padelmaila aloittelijalle
Aloittelijoille suositellaan yleensä alle 365 grammaista pyöreänmuotoista ja hieman kevyempää padelmailaa, jossa on matala painopiste. Tämä antaa mailalle enemmän kontrollia ja vähemmän vauhtia. Pyöreänmuotoisissa mailoissa on iso sweet spot, jolla on helpompi kontrolloida lyöntiä. Tämä tekee mailasta paremmin sopivan kuntoilijalle tai aloittelijalle. Pyöreä ja kevyempi maila kuormittaa rannetta vähemmän ja näin on helpompi pelata pidempiä jaksoja. Junioreiden kannattaa aloittaa junioreille tarkoitetulla mailalla. Nämä ovat usein kevyitä ja pyöreitä, jonka jälkeen on helpompi siirtyä aikuisten mailoihin voiman ja taitojen kehittyessä.
Padelmaila harrastajalle
Hieman enemmän peliä pelanneiden kannattaa etsiä pyöreää mailaa 365–370 g väliltä tai pisaranmuotoista mailaa 370 grammaan asti. Pisaranmuotoiset mailat ovat yhdistelmä pyöreistä ja timantinmuotoisista mailoista, joten tämä hybridimalli soveltuu niin ahkerille kuntoilijoille kuin myös kilpapelaajille. Pisaranmuotoisessa mailassa on keskikokoinen sweet spot, jolla saa tasapainoisia ja nopeampia lyöntejä. Tällaiset hybridimailat sopivat keskitasoiselle ja edistyneelle pelaajalle. Mailan painopiste on medium ja ranteen kuormitus on keskitasoa.
Padelmaila aktiivi- ja kilpapelaajille
Aktiivisesti pelaavilla pelaajilla ja kilpapelaajilla on jo hyvä tuntuma siitä, mikä sopii heille parhaiten, ja mailat voivat vaihdella kaikkien painojen, muotojen ja paksuuksien välillä, vaikkakin useimmat pelaavat timantinmuotoisella ja painavalla mailalla. Timantinmuotoisissa mailoissa on korkeampi tasapainopiste, ja ne ovat enemmän kärkipainotteisia. Tämä antaa usein kovan vauhdin, mutta huonomman kontrollin, mikä vaatii pelaajalta tarkkaa osumaa sweet spotin ollessa pienempi, joten ne ovat suosittuja kokeneempien kilpapelaajien keskuudessa. Timantinmuotoinen maila kuormittaa rannetta enemmän kuin pyöreä tai pisaranmuotoinen maila. Tämä on hyvä valinta aktiiviselle pelaajalle ja erityisesti sopiva hyökkäävään pelityyliin.