Sähköpyörä on paitsi äärimmäisen kätevä kulkuneuvo, myös erinomainen kuntoiluväline kaikenikäisille ja -kokoisille – olipa kyseessä sitten kuntoilua aloittava tai jo pyöräilyä tai muuta liikuntaa harrastava kuntoilija. Kuntokaupan sähköpyörävalikoimasta löydät sopivat mallit myös painaville ja kookkaille pyöräilijöille.
Kun hankitaan sähköpolkupyörää painavalle käyttäjälle, ota huomioon seuraavat seikat:
Moottorin vääntö ja akun kapasiteetti
Varmista että sähköpyörän moottorissa on tarpeeksi voimaa ja vääntöä painavalle kuljettajalle. Moottorin vääntö ilmoitetaan newtonmetreinä ja vaihtelee 250W sähkömoottoreissa noin 30 Nm ja 90 Nm välillä. Joissakin huippumalleissa voi olla vääntöä jopa 100 Nm. Keskimoottorit tarjoavat usein enemmän puhtia raskaaseen ajoon, mutta tekniikan kehityttyä vääntöä löytyy mukavasti myös useasta takamoottorilla varustetusta sähköpyörästä, kuten
FitNord Ranger 300.
Sähköpyöräilyä ja kuntoilua aloitettaessa on mukava käyttää korkeata avustustasoa, jolloin moottori auttaa polkemisessa tehokkaasti. Mitä korkeampi avustustaso, sitä enemmän moottori kuluttaa virtaa. Suurikapasiteettisella akulla virta ei pääse loppumaan kesken matkan, eikä akkua tarvitse välttämättä ladata päivittäin.
Tukeva runko ja sopiva runkokoko
Sähköpyörän valinnassa tärkein seikka on valita sopivan kokoinen ja omaan ajotapaan soveltuva runko. Painavan ja/tai suurikokoisen kuskin ei siis kannata valita heiveröisintä ja pienikoisinta runkomallia. Tukevia ja kookkaita runkoja löytyy kaikista pyörämalleista, joten kookas ja painava kuski voi valita ajoonsa niin sähköhybridipyörän, sähkömaastopyörän, retkipyörän kuin fatbikenkin. Matalarunkoisen sähköpyörän etuna on se, että pyörän kyytiin on helppo käydä, kun jalkaa ei tarvitse nostaa korkealle. Kuntokaupan sähköpyörien tuotekuvauksessa on merkitty, minkä kokoiselle ja pituiselle käyttäjälle pyörä soveltuu.
Laadukkaat osat ja komponentit
Mitä kovempaan rasitukseen sähköpyörä tai polkupyörä joutuu, sitä enemmän kestävyyttä osilta ja komponenteilta vaaditaan. Halvimmissa pyörämalleissa käytetään yleisesti heikoimpia merkittömiä osasarjoja, joiden kestävyys on vähintään kyseenlaista. Peruskäyttöön, kuten työmatkapyöräilyyn, vapaa-ajan ajeluun ja kevyeen mastoon ei kuitenkaan vaadita välttämättä kaikista kalliimpia komponentteja. Keskihintaiset osat tunnetuilta valmistajilta kestävät oikein huollettuina käyttöä pitkään painavammankin kuskin käytössä. On siis tärkeää huoltaa sähköpyörä kausittain.
Kestävät ja tukevat renkaat
Sähköpyörän renkaat joutuvat painavamman kuskin ja kuorman alla koetukselle, joten niiden tulee olla mahdollisimman kestävät ja tukevat. Painavampien kuskien kannattaa välttää ohuimpia alle 35 mm renkaita ja suosia pistosuojattuja malleja tunnetuilta merkeiltä, kuten Schwalbe, CST ja Continental. Renkaissa on pidettävä tarpeeksi korkea ilmanpaine puhkeamisien estämiseksi ja rullaavuuden takaamiseksi. Sähkömaastopyörissä ja etenkin leveärenkaisissa sähköfatbikeissa voidaan käyttää alhaisempiakin ilmanpaineita, jolloin rengas tuo pitoa ja joustoa maastossa ajettaessa.
Tehokkaat ja varmatoimiset jarrut
Hyvin säädettyinä useimmat jarrutyypit toimivat hyvin, mutta painavan kuskin kannattaa panostaa varmatoimisiin levyjarruihin, jotka pysäyttävät tarvittaessa nopeasti ja turvallisesti. Pysäytysvoimaa löytyy sekä mekaanisista että hydraulisista levyjarruista, joskin hydrauliset vievät voiton varmatoimisuudessa erilaisissa sääolosuhteissa.
Tutustu tästä suurikokoisille ja painaville käyttäjille soveltuviin sähköpyöriin ja tilaa omasi edullisesti Kuntokaupalta!