Mailan valintaan vaikuttaa pelaajan pelityyli, pituus, kätisyys ja tuntuma. Oma pelipaikka ja pelityyli vaikuttavat mailan valintaan. Oikean mittainen maila ylettyy navan ja rintalastan alareunan väliin. Lyhyemmällä mailalla on helpompi hallita palloa ja laukaista, pidemmällä mailalla on parempi ulottuvuus. Liian pitkällä mailalla palloa voi olla vaikea hallita ja liian lyhyt maila voi rasittaa selkää. Mailoja löytyy eri jäykkyyksillä ja lapoja erilaisilla materiaaleilla.
SALIBANDYMAILAN PUOLI (KÄTISYYS)
Vaihtoehtoina on left (vasen) ja right (oikea). Mikäli pelaaja pelaa vasen käsi alhaalla, niin hänen mailan tulee olla left. Mikäli hän pelaa oikea käsi alhaalla, tulee mailan olla right. Noin 70 % pelaajista käyttää leftin puoleista mailaa.
SALIBANDYMAILAN PITUUS
Oikean mittainen maila ylettyy navan ja rintalastan alareunan väliin. Lyhyemmällä mailalla on helpompi hallita palloa ja laukaista, pidemmällä mailalla on parempi ulottuvuus. Liian pitkällä mailalla palloa voi olla vaikea hallita ja liian lyhyt maila voi rasittaa selkää. Mailan pituus on tärkeä etenkin junioripelaajille. Monet juniorit pelaavat liian pitkillä mailoilla, mikä voi vaikeuttaa pallotekniikan ja laukomisen opettelua.
Tärkeää on huomioida, että salibandymailan pituudeksi ilmoitetaan varren pituus eikä ilmoitettu pituus sisällä lavan mittaa. Seuraava taulukko on suuntaa antava taulukko varren pituudesta. Optimaalista pituutta on vaikea sanoa, sillä se on usein riippuvainen pelaajan pelityylistä ja tottumuksesta. Harhauttelevalle hyökkääjälle sopii lyhyempi maila kun taas syöttöjä katkovalle puolustajalle pidempi maila.
Henkilön pituus / Varren pituus
100 cm = 65 cm tai alle
110 cm = 65-70 cm
120 cm = 70-75 cm
130 cm = 75-80 cm
140 cm = 80-85 cm
150 cm = 85-90 cm
160 cm = 90-95 cm
170 cm = 96-101 cm
175-185 cm = 96-104 cm
> 185 cm = 101-104 cm
SALIBANDYMAILAN JÄYKKYYS (FLEX)
Pituuden ohella toinen tärkeä mailan varren ominaisuus on jäykkyys. Jäykkyydellä tarkoitetaan sitä, kuinka paljon mailan varsi taipuu laukaistessa. Mitä suurempi luku, sitä enemmän maila taipuu. Joustavalla mailalla on helpompi saada tuntumaa palloon ja voimaa laukaukseen. Mailan varsi on kuin jousi, joka antaa lisävoimaa laukaukselle. Mikäli varsi on liian jäykkä, jousi ei virity eikä laukaukseen tule tarpeeksi voimaa. Tämän takia on tärkeää valita salibandymaila, jonka varren jäykkyys on pelityyliin ja tasoon sopiva.
Taipuisat mailat (flex 30–36 mm) sopivat parhaiten aloittelijoille, junioreille ja naisille. Taipuisa maila on useimmiten myös hyökkääjän valinta. Keskijäykät mailat (flex 26–29 mm) sopivat monipuoliseen pelaamiseen. Jäykät mailat (flex 23–25 mm) sopivat parhaiten fyysisesti vahvoille pelaajille ja puolustajille.
Mailan varsi voi olla muodoltaan pyöreä, ovaali tai kulmikas. Myös varren muoto on riippuvainen pelaajan tottumuksesta. Ovaalin varren etuna on, että maila ei pyöri niin helposti kädessä. Kulmikas varsi on saanut vaikutteita jääkiekkomailasta.
SALIBANDYMAILAN LAPA
Salibandylavat voivat olla pehmeitä (soft), normaaleja (medium) tai kovia (hard). Pehmeämmällä lavalla syöttäminen, syötön vastaanottaminen ja pallon hallinta on helpompaa. Kovemmasta lavasta on hyötyä laukauksissa. Junioreilla lapa ei saa olla liian kova, jotta voimat riittävät sen käsittelyyn.
Salibandymailan lavan käyryys, peili ja kouru on riippuvaisia pelaajan pelityylistä. Käyremmällä lavalla on helpompi harhautella ja suoremmalla lavalla on helpompi toimia pelinrakentajana. Lavat ovat aina esikäyristettyjä, mutta pelaaja voi itse muuttaa niiden muotoa mieleisekseen (käyryys saa sääntöjen mukaan olla enintään 30 milliä).
Salibandymailan lapa on helppo vaihtaa myös itse, joten kannattaa rohkeasti kokeilla millainen lapa sopii parhaiten omaan pelityyliin. Ennen lavan vaihtoa kannattaa lämmittää lavan ja varren kiinnityskohtaa, jotta kuumaliima aktivoituu ja irtoaa helpommin.
SALIBANDYMAILAN GRIPPI
Grippi, eli mailan otealueen teippi, parantaa mailaotetta ja estää mailaa liukumasta tai pyörimästä kädessä. Omaan käteen parhaiten sopiva grippi ja sen paksuus selviää parhaiten tunnustelemalla ja kokeilemalla. Grippi on salibandymailassa kuluva osa, joten grippi kannattaa vaihtaa aika ajoin parhaan pidon takaamiseksi.