Spinningpyörän valintaopas

Spinningpyörän valintaopas
Spinningpyörän valintaopas

ARVOSTELUT : Spinningpyörän valintaopas

4.6 / 5
4,6
96 arvostelua kategoriassa spinningpyörän valintaopas

Minkälainen spinningpyörä kannattaa valita?

Mietietkö uuden spinningpyörän hankintaa? Lue näiltä sivuilta vinkit, minkälaisiin asioihin spinningpyörän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota.

Kenelle spinningpyörä sopii?

Spinningpyörä on erinomainen kuntolaite, joka sopii aina peruskunnon kohotuksesta aktiiviurheilijan tavoitteelliseen treeniin ja kaikkeen tältä väliltä. Lähtökohtaisesti kuitenkin spinningpyörä on suunniteltu kovempitehoiseen treeniin kuin tavallinen kuntopyörä: ajoasento on matalampi ja muistuttaa enemmän maantiepyöräilyä, säädöt ovat monipuolisemmat ja vastusta saa tarvittaessa enemmän. Spinningpyöriä kutsutaan joskus myös "sprinter"-pyöriksi, sillä niillä ajetaan usein myös kovia vetoja eli sprinttejä seisaaltaan.

Mitä spinningpyörän valinnassa kannattaa ottaa huomioon?

Sopivan spinningpyörän valintaan vaikuttavat useat eri tekijät. Oleellisinta on kartoittaa omien tarpeiden lisäksi harjoittelun teho; kuinka kovaa ja kuinka usein aiotaan treenata. On selvää, että kaupallisten salien spinningpyörää vastaavaa mallia et löydä halvimmasta päästä, mutta toisaalta myöskään omaan käyttötarpeeseen nähden turhista ominaisuuksista ei kannata maksaa.

Runko ja säätömahdollisuudet

Rungon paino ja rakenne vaikuttavat siihen, kuinka jämäkkä ja tukeva spinningpyörä on käytössä. Käyttäjän painon lisäksi tulee huomioida harjoittelun teho: jos spinningpyörällä on aikomus tasasykkeisten ja rauhallisten lenkkien lisäksi repiä kovatempoisia vetoja seisten, on jämäkkärunkoinen laite tukevampi polkea. Tavoitteena tietenkin on, että spinningpyörää polkiessa vain poljin ja käyttäjä liikkuisivat! Halvimmissa spinningpyörissä runko on usein kevyempää tekoa, ja kalliimmissa malleissa runko on painavampi, jämäkämpi ja suurempi. 

Spinningpyöristä löytyy tyypillisesti erinomaiset säätömahdollisuudet eri mittasuhteilla varustetuille polkijoille. Satulan korkeus- ja etäisyyssäädön lisäksi useimmissa malleissa myös ohjaustankoa voi säätää korkeus- ja pituussuunnassa. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota tangon otevaihtoehtoihin. Joissain malleissa on hyvinkin monipuoliset otekahvat, kun taas toisissa otevaihtoehtoja on vähemmän. Lähes kaikkiin spinningpyöriin voi myös vaihtaa oman satulan, mikäli lempimalli itseltä jo löytyy.

Polkutuntuma ja vauhtipyörän massa

Spinningpyörän polkemisessa on yksi merkittävä ero tavalliseen kuntopyörään verrattuna: niissä ei ole ns. vapaata vaihdetta, eli polkimet liikkuvat niin kauan kuin vauhtipyörä liikkuu. Siksi spinningpyöristä löytyy aina "hätä-stop" nappula, jolla vaaratilanteen sattuessa vauhtipyörän ja polkimet saa pysäytettyä nopeasti.

Polkutuntuma spinningpyörissä on yleensä erinomainen. Vauhtipyörät ovat perinteisiä kuntopyöriä suuremmat ja painavammat, mikä vaikuttaa liikkeen jatkuvuuteen ja tasaisuuteen. Painavampi vauhtipyörä jatkaa pyörimisliikettä tasaisemmin, eikä polkeminen mene kovallakaan vastuksella nykimiseksi. Vauhtipyörän massaa ei kuitenkaan kannata tuijottaa liikaa; kevyemmälläkin vauhtipyörällä voi saada tasaisen poljintuntuman, jos pyörä on suunniteltu hyvin tai jos kaikista raskaimpia vastuksia ei tule käytettyä. Yleensä pienemmän vauhtipyörän vaikutuksen huomaa vasta suurimmilla vastuksilla polkiessa.

Minkälaisia vastustyyppejä spinningpyörissä on?

Spinningpyörissä käytetään hieman erilaisia vastusmekanismeja kuin kuntopyörissä. Eri mekanismeissa on omat vivahteensa, ja kannattaakin miettiä, mikä olisi itselle sopivin vaihtoehto.

Kestomagneettivastus on kaikista toimintavarmin ja hiljaisin, ja se tuottaa tasaisimman polkutuntuman. Magneettikaarta liikutetaan lähemmäksi tai kaummaksi vauhtipyörästä, ja etäisyys vaikuttaa vastuksen tehoon. Mitä lähempänä magneetti on vauhtipyörää, sitä enemmän magneetti hidastaa sen liikettä ja näin tuottaa enemmän vastusta. Magneetti ei siis osu mihinkään, jolloin se ei myöskään kulu ja on käytössä täysin hiljainen. 

Kitkavastus on perinteisin spinningpyörän vastus. Siinä vauhtipyörän liikkeeseen tuotetaan kirjaimellisesti kitkaa, esimerkiksi huopa- tai nahkapalan avulla. Mitä voimakkaammin kitkapala painautuu vauhtipyörää vasten, sitä enemmän vastusta saadaan. Kitkavastusta pitää silloin tällöin kiristää, samalla periaatteella kuin polkupyörän jarrupaloja.

Servosäätöinen kestomagneettivastus toimii samalla idealla kuin perinteinen magneettivastus, mutta magneettikaarta ohjaa nappia painamalla pieni moottori. Sähköisessä ohjauksessa hyvänä puolena on yleensä erilaiset ohjelmat, joilla saadaan polkemiseen vaihtelua. Laite täytyy kuitenkin aina kytkeä verkkovirtaan, jotta vastusta voidaan ylipäätään säätää. 

Portaaton vastuksen säätö ei niinkään liity itse vastuksen toteutukseen, vaan siihen kuinka vastusta säädetään. Portaaton säätö on monelle tärkeä ominaisuus, ja sellainen voi olla niin magneetti- kuin kitkavastuksellakin varustetussa spinningpyörässä. Vastusta voi hienosäätää mielensä mukaan ilman suuria harppauksia. Toisaalta porrastetussa säädössä vastuksen vaihtaminen onnistuu hyvin nopeasti vivusta vääntämällä, mistä on etua esimerkiksi nopeatempoisessa intervallitreenissä.

Takuu ja huolto

Tarpeeksi pitkä takuuaika antaa turvaa spinningpyörähankinnalle. Valmistajan takuu kattaa useimmiten valmistusvirheet, muttei koske käytössä normaalisti kuluvia osia. Pääsääntöisesti spinningpyörillä on 2 vuoden takuu, mutta yleensä spinningpyörien käyttöikä on huomattavan paljon pidempi. Hyvään spinningpyörään satsaamalla saa kestävän laitteen vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi.

Spinningpyörät käyttötarkoituksen mukaan

Spinningpyörät kotikuntoilijalle

Säännölliseen, keskitason kotitreeniin sopivat lähes kaikki spinningpyörämallit. FitNord Racer 500 on jämäkkä, portaattomasti säädettävällä magneettivastuksella varustettu perusmalli. Tunturi Competence S40 tarjoaa taas ohjelmistoja monipuolistamaan lenkkejä. Katso täältä kaikki mallit!

Spinningpyörät vaativalle aktiiviliikkujalle ja ammattikäyttöön

Ammattikäytön spinningpyörissä on kotikäyttöä raskaammat ja suuremmat rungot, jotka on mitoitettu kestämään tuntikausien päivittäistä käyttöä. Myös kuluvat osat kuten satulat on tehty kestävämmistä materiaaleista. Tunturi Platinum PRO Sprinter bike on erittäin tyylikäs ja pelkistetty ammattikäytön laite. Keiser M3i taas lisää järeään runkoon teknologiaa, ja harjoitustiedot on saatavilla helposti vaikkapa älypuhelinsovellukseen.

Järjestys: