Tennismailoissa on suuri valikoima eri tuotemerkkejä ja mailamalleja. Alla tennismailan tärkeimmät tekijät, jotka tulisi ottaa huomioon tennismailaa valittaessa. Tärkein tekijä on valita on valita sopiva maila pelityylillesi ja tasollesi. Tennismailassa tärkeimmät tekijät ovat paino, tasapaino, kehäkoko, kehän profiili, jännetiheys, pituus ja grippikoko. Näistä kaksi tärkeintä tekijää ovat paino ja tasapaino.
Paino
Tennismailan paino ilmoitetaan ilman jänteitä. Vaihteluväli eri mailojen painoissa on yleisesti n.250-350g. Mitä painavempi maila on sitä haastavampi maila myös usein on. Mailaa on vaikeampi liikutella, joten painavammat mailat onkin usein suunnattu hieman edistyneemmille pelaajille. Painavammalla mailalla saa tuotettua paremmin voimantuottoa ja maila tuntuu vakaammalta osumahetkellä. Mitä kevyempi maila on sitä helpompi ja kevyempi mailaa on liikutella. Kevyellä mailalla saattaa kuitenkin olla haastavaa saada kilpatason vauhtia pallolle ja maila saattaa paremmilla pelaajilla tuntua hieman epävakaalta ja tuntuma heikolta. Hieman kevyempi maila on erinomainen valinta aloitteleville pelaajille, naispelaajille tai junioreille.
Tasapaino
Tennismailan tasapaino ilmoitetaan senttimetreinä. Esim. 32cm. Se tarkoittaa että mailan tasapainopiste on 32cm mailan kahvasta kohti kärkeä. Mitä pienempi lukema sitä kahvapainoisempi maila on ja mitä isompi lukema sitä kärkipainoisempi maila on. Kahvapainoinen maila on yleensä edistyneempien ja kilpapelaajien valinta. Kevyen kärjen ansiosta pelaajan tuntuma ja kontrolli palloon on parhaimmat. Kahvapainoisilla mailoilla osuman tulee kuitenkin olla hyvä ja osua ns. sweet spottiin, koska kun kehässä ei ole painoa on anteeksiantavuus ja voimantuotto hieman heikommat. Kärkipainoinen maila auttaa pelaajaa viemään mailaa helpommin läpi ja antaa pallolle hieman ylimääräistä vauhtia ja lisää anteeksiantavuutta, koska kärjessä on painoa pallon takana.
Kehäkoko
Tennismailan kehäkoko ilmoitetaan neliötuumina. Yleisesti kuitenkin puhelikielessä puhutaan vain numerolla esim. 98 kehäkoko. Kehäkokojen vaihteluväli on nykypäivänä yleisesti 95-110 välillä. Mitä pienempi kehäkoko on sitä parempi tuntuma ja kontrolli pelaajalla on palloon. Isompi kehäkoko on helpompi, anteeksiantavampi ja hieman voimaatuottavampi pelata.
Kehän profiili
Kehän profiililla tarkoitetaan kehän leveyttä. Hieman kapeampi kehä tennismailassa tarkoittaa että maila on kontrolli- ja tuntumapainoitteinen. Kapeammat kehämallit vaativat pelaajalta tekniikkaa, mailanpäännopeutta ja hyviä osumia, jotta palloon saadaan vauhtia. Kapeammat kehämallit ovat yleensä hieman kiertolöysempiä ja tällöin antavat lyödessä erittäin hyvän tuntuman ja mahdollistavat pallon mahdollisimman pitkän viipymisen osuma-alueella antaen hyvän kontrollin. Kapeammista kehistä sanotaan että pelaajan tulisi tuottaa pallolle vauhtia itse. Leveämpi kehäkoko tennismailassa tarkoittaa yleensä että maila on voimaatuottava ja jämäkkä. Leveämmät kehät tekevät mailan kehästä kiertojäykemmän ja lisäävät voimantuottoa, anteeksiantavuutta ja helppoutta. Voimaatuottavina mailoina pelaaja saa apuja mailalta vauhdin tuottamiseen.
Jännetiheys
Tennismailoissa on monenlaista valikoimaa jännetiheyksien osalta. Yleisimmät on 16x19 ja 18x20. Näillä numeroilla tarkoitetaan jänteiden määrää mailassa. Ensimmäinen numero on pystyjänteet ja toinen numero on vaakajänteet. Mitä enemmän jänteitä on esim. 18x20, kutsutaan mailaa tällöin tiheään jännitetyksi mailaksi. Tiheässä jännityksessä tärkein elementti on kontrolli. Tiheä jännepatteri ei pääse juurikaan osumahetkellä liikkumaan antaen hyvän kontrollin. Harvempi jännetiheys taasen pääsen liikkumaan osumahetkellä hieman enemmän tuottaen enemmän kierrettä, pehmeyttä ja hieman voimantuottoa. Saatavilla on myös hieman erikoisempi jännityksiä esim. 16x15, jossa pystyjänteitä onkin enemmän kuin vaakajänteitä ja jänteitä on kokonaisuudessaankin vähän. Tälläisessä jännetiheydessä jänne pääsee osumahetkellä liikkuumaan erittäin paljon tuottaen todella paljon kierrettä ja pehmeyttä.
Pituus
Aikuisten tennismailat ovat yleensä 27 tuumaa pitkiä. Poikkeuksia on kuitenkin olemassa ja mailoja löytyy hieman pidempinä aina 28 tuumaan saakka. Pidemmällä mailalla saadaan lisää voimantuottoa, mutta pidemmät mailat ovat vaikeampia käsitellä. Juniorimailat ovat lyhyempiä ja niiden mitat ilmoitetaan 26”, 25”, 23”, 21”, 19” ja 17”.
Kahvakoko
Tennismailoja on olemassa kahvakoko välillä 0-5. Yleisin ja voidaan sanoa ns. standardi kahvakoko on 3. Yleisesti voidaan sanoa, että 1 koko on pienille junioreille, 2 koko on suurimmalle osalle naisista, 3 koko on suurimmalle osalle miehistä ja 4 koko on suurikätisille miehille. Poikkeuksia ja erilaisia mieltymyksiä toki on ja kahvakoko tulee valita aina yksilöllisesti.
Kuntokaupan laajasta tennismailavalikoimasta löydät varmasti itsellesi sopivan mailan. Tutustu valikoimaan ja tilaa!